Waterford Distillery, terroirspecialisten på irländsk whiskey, har hamnat i konkurs efter misslyckade försök att samla in mer finansiering för att hålla det flytande. Irish Times rapporterade att företaget gick i konkurs efter ett krismöte i styrelsen i veckan, och destilleriets personal informerades om nyheten den 27 november.
Waterfords onlinebutik togs offline samma dag. Konkursförvaltarna kommer att söka en ny köpare till verksamheten, men om det inte blir verklighet kan destilleriet och dess lager läggas ut till försäljning.
Waterford ligger i staden Waterford i sydöstra Irland och lanserades av Mark Reynier i januari 2016 från ett före detta Guinness-bryggeri längs stadens flodstrand. Fyra år tidigare hade Reynier lämnat sin position på Islay's Bruichladdich Distillery, efter att ha röstat emot att det förvärvades av Rémy Cointreau.
Redan från början gjorde Waterford det möjligt för Reynier att ta sin vision om terroirdriven whiskytillverkning till nya höjder, genom att dra nytta av sin bakgrund inom vinindustrin och sin roll med Islay-odlat och ekologiskt korn på Bruichladdich för att lägga grunden för irländsk whisky med ursprung på en gård. Förutom fristående buteljeringar skulle dessa paket därefter fungera som unika komponenter för att blandas i single malt-cuvéer för att höja Waterford-smakupplevelsen.
Med Reynier vid ratten hade Waterford verklig swagger, och dess orädda, ambitiösa och självsäkra tillvägagångssätt inspirerade whiskyälskare att följa dess framsteg, vilket fick dem att känna att de var en del av äventyret. Reynier använde terroir på ett briljant sätt som propaganda för sin sak, och innan ens en droppe hade sålts, bidrog det faktum att deras innovativa tillvägagångssätt var oortodoxt och annorlunda än majoriteten av multinationella destilleriföretag bara till att väcka större beundran från den bredare whiskygemenskapen. Waterford kämpade för ursprunget och smaken av irländskt odlat korn i whisky och riktade strålkastarljuset mot sina jordbrukspartners. 1
Skördarna samlades in från ett lapptäcke av närliggande gårdar över hela Irland, där varje sats mältades och lagrades separat tills den var redo att destilleras. Om Reynier hade känsla som Waterfords inflytelserika frontman, så utgjorde bryggmästaren Neil Conway och chefsdestillatören Ned Gahan en formidabel rytmsektion och hade alltid hans rygg.
Var annars än i Waterford skulle ett destilleri anställa en agronom, samarbeta med en jordbruksforskare för att publicera en vetenskaplig artikel om terroir och därefter bjuda in en terroirspecialist att gå med i teamet?
Den första utgåvan, i sin koboltblå flaska, kom 2020, följt av våg efter våg av nya uttryck för single farm origin på olika marknader. Varje flaska kom med en téireoir-kod på baksidan, vilket gjorde det möjligt för Waterford-drickare att få tillgång till oöverträffade mängder information om tillverkningen av sin flaska (observera att Reynier i Waterford valde att stava whisky utan ett "e"). Kartor, väderleksrapporter, markförhållanden, fatrecept och till och med ljudinspelningar fanns där för whiskyälskaren att upptäcka och smälta: det var verkligen banbrytande. Med serien om en enda gårds ursprung i full gång, producerade Waterford hö medan solen sken när fler innovativa kornprojekt började mogna; ekologiska, biodynamiska och rökiga uttryck följde, tillsammans med återuppståndelsen av förlorade kulturarvssorter av irländskt korn.
Under de första åren av Bruichladdichs återöppning 2001 fanns det ett märkbart överflöd av nya whiskyutgåvor med hjälp av det mogna lager som destilleriets tidigare ägare hade lagt ner, vilket mästerdestillatören Jim McEwan senare erkände var en nödvändighet för att hålla det oberoende destilleriet flytande och täcka lönekostnaderna. Det var inte förrän Rémy Cointreau köptes ut som Bruichladdich kunde överväga att planera och budgetera för en femårsplan. Med tanke på det betydande extra arbete och de kostnader som är förknippade med att producera ekologisk och biodynamisk whisky från en enda gård, var Waterford tvungen att ta ut ett premiumpris för unga whiskysorter vid en tidpunkt då många andra nya irländska destillerier kom igång med mer prisvärda alternativ. Waterfords batcher var generöst tilltagna och riktade sig till den nyfikna drickaren snarare än samlaren, men det hindrade inte ett överflöd av buteljeringar som översvämmade andrahandsmarknaden. Klubbslagen sjönk till cirka 50–60 procent av försäljningspriset, vilket underminerade entusiasmen bland vanliga auktionsanvändare att betala fullt detaljhandelspris när de kunde köpa två flaskor Waterford på auktion för nästan samma summa.
Detta är inte heller det första destilleriet som går i konkurs 2024. I augusti gick det svenska destilleriet Mackmyra i konkurs, men togs ur konkurs i oktober efter att ha köpts upp av ett konsortium av investerare.