A
ABV - Alcohol by Volume, d.v.s så många procent etanol drycken innehåller i förhållandet mot resterande vätskor  
Angels share - Den del av alkoholen som avdunstar. Varje år försvinner ca 2 % av whiskyn. Beroende på klimatförhållanden och lagringstid förlorar den färdiga whiskyn ca 8-15 % av alkoholstyrkan.  
     
B
Barley - Korn  
Belly bung - När bungen sitter på den rundade delen av fatet.  
Blender - Yrkestitel på den som blandar whisky, både grain- och maltwhisky.  
BPS (British Plain Spirit) - Nydestillerad sprit med högst 94,8 volymprocent alkohol. Det är den sprit som tappas på fat som ska ligga på fat i minst 3 år för att få kallas whisky. Kallas även new make  
Bung - Trä eller korkplugg som används för tillslutning av whiskyfat.  
Bunghole - Tapphålet i whiskyfatet  
Butt - Ekfat som rymmer ca: 500 liter, har tidigare använts till sherrylagring.  
C
Cask - Fat eller Tunna  
Cask strength - Whisky som buteljeras direkt ur fat, utan utspädning av ytterligare vatten  
Cut - Skärningspunkt, Vid sista destillering görs 2 st skärningar, första skärning för att få bort förspriten och andra skärning för att få bort efterspriten, och det som behålls är då hjärtat som sedan läggs på fat. Skärningarna sker i ett spritskåp. eng: spirit safe  
D
     
E
Etanol - (även etylalkohol), i dagligt tal "alkohol" eller "sprit", med den kemiska formeln C2H5OH. Hydroxylgruppen (−OH) medför att etanol klassificeras som en alkohol.  
     
F
Firkin - Ekfat som rymmer 45-80 liter, kan också kallas quarter  
First fill - Första gången ett fat används för whiskylagring. Gäller både bourbon och sherryfat.  
G
     
H
Head bung - När bungen sitter på någon av fatets bottnar.  
Hogshead - Ekfat som rymmer 250 liter  
Hoop - Tunnbandet som håller ihop tunnan  
     
I
Intermediate spirit receiver - Behållare där den mellersta drickbara delen (hjärtat) av den destillerade spriten samlas.  
     
J
     
K
     
L
Low wines - spriten efter första destilleringen i mäskpannan. spriten håller då 8 - 25 ABV  
     
M
     
N
NAS - Ej ålderbestämmd whisky, men minimum 3 år gammal.  
New make - Nydestillerad sprit med högst 94,8 volymprocent alkohol. Det är den sprit som tappas på fat som ska ligga på fat i minst 3 år för att få kallas whisky. Kallas även bps (British plain spirit)  
O
     
P
     
Q
Quarter cask - Ekfat som rymmer 45-80 liter, kan också kallas Firkin  
R
     
S
Second fill - Ekfat som för en andra gång används för whiskylagring .  (kolla även First Fill och Refill.)  
T
     
U
     
V
Viski - Den finlänskastavningen av whisky  
     
W
     
X
     
Y
Y.O (years old) - en whiskys ålder (ex: 18 yo) anger den yngsta ingående whiskyns ålder.   
Z
     
Ã…
     
Ä
     
Ö
     

Whiskyklubbar

Bloggar

POST GALLERY