Â
A | ||
ABV | - Alcohol by Volume, d.v.s så många procent etanol drycken innehåller i förhållandet mot resterande vätskor |  |
Angels share | - Den del av alkoholen som avdunstar. Varje år försvinner ca 2 % av whiskyn. Beroende på klimatförhållanden och lagringstid förlorar den färdiga whiskyn ca 8-15 % av alkoholstyrkan. |  |
 |  |  |
B | ||
Barley | - Korn | Â |
Belly bung | - När bungen sitter på den rundade delen av fatet. |  |
Blender | - Yrkestitel på den som blandar whisky, både grain- och maltwhisky. |  |
BPS (British Plain Spirit) | - Nydestillerad sprit med högst 94,8 volymprocent alkohol. Det är den sprit som tappas på fat som ska ligga på fat i minst 3 år för att få kallas whisky. Kallas även new make |  |
Bung | - Trä eller korkplugg som används för tillslutning av whiskyfat. |  |
Bunghole | - Tapphålet i whiskyfatet |  |
Butt | - Ekfat som rymmer ca: 500 liter, har tidigare använts till sherrylagring. |  |
C | ||
Cask | - Fat eller Tunna | Â |
Cask strength | - Whisky som buteljeras direkt ur fat, utan utspädning av ytterligare vatten |  |
Cut | - Skärningspunkt, Vid sista destillering görs 2 st skärningar, första skärning för att få bort förspriten och andra skärning för att få bort efterspriten, och det som behålls är då hjärtat som sedan läggs på fat. Skärningarna sker i ett spritskåp. eng: spirit safe |  |
D | ||
 |  |  |
E | ||
Etanol | - (även etylalkohol), i dagligt tal "alkohol" eller "sprit", med den kemiska formeln C2H5OH. Hydroxylgruppen (−OH) medför att etanol klassificeras som en alkohol. |  |
 |  |  |
F | ||
Firkin | - Ekfat som rymmer 45-80 liter, kan också kallas quarter |  |
First fill | - Första gången ett fat används för whiskylagring. Gäller både bourbon och sherryfat. |  |
G | ||
 |  |  |
H | ||
Head bung | - När bungen sitter på någon av fatets bottnar. |  |
Hogshead | - Ekfat som rymmer 250 liter | Â |
Hoop | - Tunnbandet som håller ihop tunnan |  |
 |  |  |
I | ||
Intermediate spirit receiver | - Behållare där den mellersta drickbara delen (hjärtat) av den destillerade spriten samlas. |  |
 |  |  |
J | ||
 |  |  |
K | ||
 |  |  |
L | ||
Low wines | - spriten efter första destilleringen i mäskpannan. spriten håller då 8 - 25 ABV |  |
 |  |  |
M | ||
 |  |  |
N | ||
NAS | - Ej ålderbestämmd whisky, men minimum 3 år gammal. |  |
New make | - Nydestillerad sprit med högst 94,8 volymprocent alkohol. Det är den sprit som tappas på fat som ska ligga på fat i minst 3 år för att få kallas whisky. Kallas även bps (British plain spirit) |  |
O | ||
 |  |  |
P | ||
 |  |  |
Q | ||
Quarter cask | - Ekfat som rymmer 45-80 liter, kan också kallas Firkin |  |
R | ||
 |  |  |
S | ||
Second fill | - Ekfat som för en andra gång används för whiskylagring . (kolla även First Fill och Refill.) |  |
T | ||
 |  |  |
U | ||
 |  |  |
V | ||
Viski | - Den finlänskastavningen av whisky |  |
 |  |  |
W | ||
 |  |  |
X | ||
 |  |  |
Y | ||
Y.O (years old) | - en whiskys ålder (ex: 18 yo) anger den yngsta ingående whiskyns ålder. |  |
Z | ||
 |  |  |
Ã… | ||
 |  |  |
Ä | ||
 |  |  |
Ö | ||
 |  |  |