Det första omnämnandet av whiskey sour var 1862 från The Bartenders Guide av Jerry Thomas. Det är dock troligt att folk drack whiskey sours långt innan detta. Som så många spritsorter och cocktails kan vi tacka seglarna för denna utsökta cocktail.

På 1800-talet var det svårt att resa till sjöss. Det var särskilt svårt att hitta rent, färskt vatten på långa resor, vilket gjorde whisky, rom och andra spritdrycker mycket populära bland sjömän. Förutom bristen på rent vatten led många sjömän av skörbjugg, en potentiellt dödlig sjukdom som delvis orsakades av brist på C-vitamin.

Här kommer citronen in i bilden. Sjömän tog med sig enorma mängder citroner, limefrukter och apelsiner på resor. De skulle också ta med sig alkohol, och den bästa alkoholen förvarades i rumstemperatur, som whisky och bourbon.

Whiskey sour var en perfekt kombination av citrus, för att bekämpa skörbjugg, och whisky för att släcka sjömannens törst.

I åratal avnjöts whiskey sours av sjömän på havet. När den äntligen tog sig till USA:s stränder fortsatte dess popularitet. Bartenders idag tillsätter ofta äggvita för att skapa den klassiska skumkonsistensen. Många varianter har också skapats genom åren, varav den mest kända är New York Sour. New York Sour är den klassiska whiskey sour, med ett stänk av rött vin på toppen.

Eftersom det finns oändliga kombinationer av whisky och citrus ser vi inte att denna cocktail kommer att försvinna någon gång snart.

Ingredienser

  • 5 cl Bourbon (gärna Makers mark)
  • 3 cl citronjuice
  • 2 cl sockerlag
  • 1/2 äggvita
  • 2-3 stänk angostura bitter

Tillagning

  1. Lägg i ingredienserna i en shaker och skaka tills äggvitan skummar
  2. tillsätt is och skaka ordentligt
  3. skaka till du känner att shakern är kall, häll upp i lämpligt glas
  4. garnera med ett körsbär

Whiskyklubbar

Bloggar

POST GALLERY